Publicador de continguts


L'Àrea d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal ha entregat carnets per a acreditar les voluntàries de les colònies felines de Palma.


12 de març de 2016

En el marc d'una trobada entre responsables de l'Àrea i les persones voluntàries, celebrada avui matí al Centre Municipal de Protecció Animal de Son Reus

Neus Truyol ha agraït la col.laboració desinteressada d'aquestes persones, que realitzen una tasca fonamental en el control de la població de moixos

Palma, 12 de març de 2016.- L'Àrea d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal de l'Ajuntament de Palma ha organitzat aquest dissabte una trobada de les persones voluntàries de les colònies felines de Palma. Aquesta jornada de formació i debat s'ha realitzat al Centre Sanitari Municipal de Protecció Animal de Son Reus. Com a cloenda s'ha fet entrega de carnets per a identificar i acreditar les voluntàries responsables de colònies felines legalitzades.
Hi han assistit més de 60 persones, una part de les voluntàries que compten amb autorització municipal per a fer-se càrrec d'alguna de les colònies felines que existeixen al terme de Palma, a més d'altres persones interessades i membres d'associacions de protecció animal. El paper de les voluntàries va molt més enllà del que és més visible, l'alimentació dels moixos, i tenen una responsabilitat fonamental en el seguiment de la salut de la població i la col.laboració en les esterilitzacions, fonamental per al control de la població.
De fet, l'autorització municipal comporta un compromís d'aquestes persones per a mantenir adequadament la colònia:

  1. Hi ha d'haver col.laboració entre les persones que alimenten els moixos i l'Ajuntament.
  2. La població de moixos de la colònia ha d'estar sana. El nombre de moixos s'acorda entre els responsables de la colònia i els tècnics de l'Ajuntament, amb una taxa de natalitat zero i conservant sempre els mateixos moixos.
  3. L'àrea utilitzada s'ha de mantenir en òptimes condicions d'higiene i seguretat.
A la trobada s'ha fet balanç de la situació de les colònies felines de Palma. Pedro Morell, responsable del Centre de Protecció Animal de Son Reus, ha exposat que existeixen actualment 49 colònies actives, amb persones voluntàries al seu càrrec. La gestió de les poblacions de moixos a través de les colònies i gràcies a la col.laboració voluntària de més de 50 persones, ha permès realitzar una important tasca d'esterilització. L'any 2015 s'esterilitzaren 569 moixos procedents de les colònies i el 2014 564, enfront dels 240 de 2013.

A continuació el veterinari Rafael de Juan ha parlat de les principals malalties i problemes sanitaris que pateixen els felins a les colònies i sobre la prevenció de la paleucopènia i la leucèmia felina per infeccions durant les intervencions quirúrgiques de les esterilitzacions.

Per a finalitzar s'ha obert un torn de preguntes, exposició de problemes a les diferents colònies per part de persones voluntàries, que han reclamat més reconeixement per part de la població, suport municipal, ajudes econòmiques per a l'atenció veterinària, millores en l'atenció de les urgències... Així mateix s'ha debatut la conveniència o no de senyalitzar les colònies i com aconseguir més suports.

Per a reconèixer la feina i visibilitzar-la davant els veïns, els responsables municipals han fet entrega a les voluntàries presents d'un carnet que les identifica com a persones col.laboradores i autoritzades per a fer-se càrrec de la colònia felina.

La gestió de les colònies felines

L'opció de la gestió de les poblacions de moixos a través de colònies felines legalitzades i persones voluntàries al seu càrrec és habituals a moltes ciutats i s'ha demostrat que és una bona forma de controlar la població de moixos.

Els moixos són animals independents i molt territorials, que s'assenten a llocs on poden sobreviure, ja sigui perquè els alimenten o perquè tenen accés a menjar. L'excés de moixos abandonats a la nostra ciutat i la seva concentració a solars i espais públics fa que de vegades la tradicional convivència entre veïns i moixos es transformi en un problema per a ambdues parts i afecta no només el benestar animal sinó també la concòrdia veïnal.
L'extraordinària fertilitat felina, la capacitat de les seves femelles per a dur a bon port les seves ventrades i la seva adaptació a les condicions més adverses converteixen aquesta espècie en potencial pobladora de tots quants espais lliures quedin a la seva disposició. La taxa de natalitat experimenta un creixement exponencial exagerat que li permet saturar en poc temps els espais colonitzats.
Els llocs on es retiren la totalitat dels moixos i es mantenen les condicions ambientals al cap de poc temps són ocupats per altres moixos i se'n crea una nova colònia, amb la qual cosa es reedita el problema inicial de superpoblació de felins. A la retirada dels moixos s'hi ha d'afegir que a causa del seu caràcter poc sociable pocs són adoptables.
Per tot l'exposat i seguint els passos d'altres ciutats, Palma optà ja fa anys pel control de la població amb la col.laboració de persones voluntàries i a través de colònies felines. L'objectiu, a més de controlar la població i millorar la qualitat de vida dels animals, és reduir l'arribada de moixos al centre de Son Reus, perquè són animals assilvestrats que difícilment troben la sortida de l'adopció.
Neus Truyol, regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Anima, ha agraït a aquestes persones la seva tasca, que suposa una col.laboració fonamental per al control de les poblacions de moixos i per a garantir el seu benestar. "L'acte d'avui ha estat un acte d'agraïment i també un espai per a escoltar les propostes, reivindicacions, necessitats i opinió de les persones que de forma quotidiana col.laboren en aquests objectius". En aquest sentit, també ha manifestat la regidora, la trobada ha estat molt profitosa i ha obert una línia de treball conjunt entre els responsables municipals i les persones voluntàries.

Data darrera modificació: 13 de març de 2023